torsdag 11 oktober 2012

Att synas....


...är viktigt på många sätt.
Att synas i mörkret är något som blir aktuellt nu när det blir mörkare ute. Tänk på att utrusta era barn med reflexer så de syns väl ute i trafiken. Det är viktigt både för de barn som åker skolskjuts och de som cyklar eller går till skolan.
Många trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Att använda reflexer är ett enkelt och billigt sätt att synas i mörkret, och att minska risken för att råka ut för en olycka.

Reflex räddar liv
Med en reflex syns du på ungefär 125 meters håll, om du möter en bil med halvljuset på. Utan reflexer syns du inte förrän bilen är 20-30 meter bort. På vintern och vid vått väglag är även bilens bromssträcka ofta 2-4 gånger längre.

Lågt och i rörelse
Bäst syns reflexerna om de sitter lågt och är i rörelse. Att placera reflexer långt ner på benet eller på armen är därför bra.

Reflex även på cykeln
Reflexer, lyktor och strålkastare behövs endast vid cykling i mörker. Enligt lagens andemening är det mörkt från skymning till gryning.

Till er föräldrar som är ute och kör på vägarna hoppas jag att ni ser upp för älgar och annat vilt. Det är gott om dem nu och de har tyvärr inga reflexer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar